Menu

Rafting

Rafting er en ganske ny sport, men med en lang forhistorie. I dag bruker man selvfølgelig helst kajakk til rafting, men visste du at man i gamle dager gjerne brukte robåter på samme måte?

Robåt og rafting

Her er vi tilbake i tiden da tømmerfløting var en viktig økonomisk aktivitet i land som Norge, Sverige og Finland. Et stort problem var å skulle ta seg ned mindre fosser når tømmeret skulle ut til kysten. Til dette formålet ble det etter hvert utviklet spesielle robåter som var spisse i endene, og sånn sett lignet en del på en kajakk. Men man manøvrerte båten ved roing, og satt baklengs der man gikk ut over fossen. Dette var nødvendigvis ikke helt uten risiko! Heldigvis hadde man som regel også en styrmann i denne båten. Styrmannen sto bakerst i båten, og var en kjentmann som skulle lose båten frem mellom steiner og skjær. En annen oppgave var å erstatte årer som gikk i stykker, hvilket som skjedde rett som det var, siden årene fortsatt var laget av tre.

Rafting i dag

Rafting i dag er selvfølgelig noe helt annerledes. Det er ikke lenger en aktivitet som har noe praktisk formål, men en morsom utfordring for å prøve ut egne ferdigheter, fysikk og teamarbeid. Man bruker gjerne runde båter med god plass hvis man skal rafte i større grupper. I tidlige tider for sporten brukte man helst gummibåter, men nå brukes stort sett alltid plast. Det skyldes at plast både er billigere og mer holdbart. Årene kan være laget av tøffe komposittmaterialer for å gjøre dem ekstra robuste.

Det er viktig å ha riktig sikkerhetsutstyr når du skal ut og rafte, som for eksempel hjelm og livvest. Husk at det kan oppstå mange uventede situasjoner i uforutsigbare vassdrag, også for deg som har endel erfaring med kajakk.