Menu

Kajakk

Kajakken er en type båt som er utviklet fra lignende fartøy som ble brukt i mange hundre år av urfolk i Canada og på Grønland. Her sitter man plassert inne i båten, og padler med én åre med to blader for å ta seg frem. Man sitter i retningen man padler mot, som er en stor fordel sammenlignet med en robåt der man sitter med ryggen til. På grunn av at en kajakk er lett og enkel å manøvrere, og kan brukes både på elver, hav, og stille vann, har kajakk de siste årene blitt langt mer populært enn både robåt og kano.

Utstyr

Den gode gamle kajakken som eskimoene brukte var helst laget av hvalbein trukket med selskinn, men naturlig nok er det litt andre materialer som brukes i dagens kajakker. Det finnes imidlertid fortsatt det som kalles Grønlandskajakker, som er litt mer autentiske i den forstand at de er modellert etter de opprinnelige kajakkene. I dag er det likevel veldig mange alternativer til denne typen. Du kan for eksempel satse på en flatvannskajakk hvis du har tenkt å trene seriøst eller delta i konkurranser. En slik kajakk gir veldig stor fart, men er så lett og smal at den ikke tåler sjø. Med andre ord må du nettopp holde deg til flatt vann, og det blir en litt mindre del av vannets verden du får mulighet til å utforske.

Hvis du vil litt mer ut i elementene, kan du prøve en havkajakk. Da kan du dra ut på lengre turer og ekspedisjoner, for eksempel på de norske fjordene. Mange steder i Norge kan du også leie kajakk, eller være med på en guidet tur. Der det ikke er så mye sjø kan du også bruke en skjærgårdskajakk, som er en mellomting mellom havkajakk og flatvannskajakk. Alle typer kajakk er i dag produsert i moderne materialer som plast eller glassfiber.