Menu

En ener i roing

Blir det enda et OL?

Olaf Tufte har utmerket seg med å holde det gående lenge etter at noen trodde det var mulig å fortsette på elitenivå, og har for lengst kvalifisert seg til neste OL i Tokyo. På grunn av corona ser det imidlertid ut til at det ikke blir noe OL, i hvert fall i 2020. Det kan være dråpen som til slutt får Tufte til å legge opp – i 2021 fyller han 45 år! Men hvem vet, Tufte er viden kjent for sin styrke og fordi han alltid kommer tilbake, uansett.

Bakgrunn

Olaf Tufte har to OL-gull, og er med det en av de største innenfor norsk sommer-OL-historie. Han har i tillegg også tatt både sølv og bronse, og dessuten to ganger blitt verdensmester. Han er en av de mest kjente og beundrende idrettsutøverne i Norge, på tross av at han deltar i en ganske smal idrett som få nordmenn til vanlig følger noe særlig med på.

Fra sensasjon til inspirasjon

Olaf Tufte slo igjennom da han tok VM-gull i Sveits, 25 år gammel, i 2001. Da hadde han allerede vært med å ta sølv i OL i den norske favorittøvelsen dobbeltsculler året før. Tufte utmerket seg med en utrolig treningsdisiplin og vanvittig vinnerinstinkt. Innen 2004 hadde han blitt så god at han tok gull alene i singelsculleren, og sensasjonelt fulgte han opp med å gjenta bedriften fire år senere.

I årene som fulgte slet Tufte en del med sykdom og skader, og var ikke like suveren som før. 36 år gammel greide han ikke å ta seg til finalen i OL i 2012, og de aller, aller fleste trodde nok at dette var slutten på en stor karriere. Men mot alle odds kom Tufte tilbake og tok en ny OL-medalje i 2016, denne gangen tilbake i dobbeltsculleren.