Menu

Elvebrett

Elvebrett, eller riverboarding som det heter på engelsk, er en spennende og ganske ny vannsport som stadig flere har lyst til å prøve. I tillegg til det sportslige har elvebrett også en viss praktisk nytte, siden slike brett, eller vann-akebrett som noen kaller dem, også kan brukes til redningsaksjoner i elver.

Bakgrunn

De første som begynte med elvebrett var noen dristige sjeler som slengte en flytevest i en potetsekk og satte utfor elver og stryk. Det sier seg selv at dette var folk som hadde en viss sans for risiko, og dette er også et element i dagens sport, selv om det i dag naturlig nok er betydelig mer vekt på sikkerheten. Med tiden ble det utviklet spesiallagede brett i plast, som med tiden også fikk håndtak som gjorde det litt lettere å styre og holde seg fast. Etter hvert har denne kule sporten fått mer oppmerksomhet i media, og flere kommersielle aktører har begynt å tilby kurs og turer for interesserte.

Utstyret du trenger

I dag er det ikke slik at man bare kaster seg på brettet og seiler i ved ned fosser og stryk. Man må bruke hjelm, hansker, og spesielle sko i neopren. De aller fleste vil i norsk sammenheng også bruke en våtdrakt for å slippe å fryse. Der elva er grunn, kan det være en fordel med beskyttere som tar vare på knær og albuer. For å få større fart og oppdrift, og øke sikkerheten, bruker man også svømmeføtter og flytevest. Pakket inn på denne måten handler det ikke lenger så mye om risiko, men heller fart, spenning, fysiske utfordringer, og flotte naturopplevelser.

Bruk til livredning

Skal man redde noen som har falt uti eller satt seg fast i en elv, kan et elvebrett være til stor nytte. Da er det særlig gunstig å bruke svømmeføttene, som gir større rom for å manøvrere. Brettet kan også brukes til å holde en skadet person flytende.